BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, August 19, 2009

Kene Marah...

arini aku bangon awal...
maklum la kelas TY...
kene datang awal..huhu...
lagipon dak umah aku kene wat presentation pagi nih..
jimah, syam n eja..
heheh...

tak leh blah, semalam huha2 jek pergi cemerong..
ahahaha....

lepas abes kelas TY,
aku jumpe TY kejap...
tunjuk proposal...
before nih aku dah tunjuk dah...
aku letak bajet sikit je...
tapi TY soh ubah.. letak tinggi2 die kate...
before this RM3300 aku letak..
means that, sorang akan dapat rm100...
tapi TY kate, sikit sangat..
so aku dah ubah...
bajet nyer ialah..
RM9740..ahahah...
TY- Pengarah Kampus yang soh, aku up kan ler banyak2..hihih..


aku mintak je ape-ape dalam proposal tuh..
tu yang jadik rm9000 lebih..haha..
berlebih2 lak aku...

tapi bile aku tunjuk kat TY, die kate proceed...
maybe akan dapat rm200 sorang die kate...
okey la jugak kalo dapat bajet rm200 sorang..huhu...

then, aku ajak ler assistant aku gi pejabat Hal Ehwal Akademik (HEA)..
Nak anto proposal tuh ler...
aku ade kelas kul 10.15..
tapi aku nak anto proposal tuh dulu...

gi la jumpe cik Rohani nih..
pegawai pendaftar HEA..
before masuk bilik die aku dah agak die ni jenis
#%^&*@#
aku leh agak orang dari lihat wajah die camner..hoho...

die tanye
"ade ape?"
(tak mesra langsung)


aku cakap ler nak anto proposal(sambil hulurkan kertas proposal tuh)
then, bile die amik proposal tuh, terbeliak die tengok bajet aku tinggi...
haha...
die cakap ler apesal tinggi sangat...
yang pelik nyer, die tak tengok la pulak tajuk proposal aku tuh...
amik2 je terus lihat kat bajet...
adoiyaiii...

then, bermula lah aku kene marah..
die kate...
"awak ingat awak akan dapat sume yang awak mintak ni ker"
aku jawab ler..
"saye tau, tak dapat sume, tapi itu cume bajet kami je"
aku memang tau...bajet tuh memang tinggi...
sebab aku letak tiket flight skali dalam bajet...
n aku jugak tau, yang memang tak kan dapat sume yang aku mintak dalam bajet tuh...huhu...
tapi, dah name nyer bajet kan??
adoiiii


tapi aku tau, ape2 proposal yang bajet nyer tinggi akan di bawak mesyuarat ke top management...
so terpulang ler mase mesyuarat tuh, nak terime proposal tu ke tak, nak cut bajet ke tak...

tapi..nampak gaye nyer...
die nih dah cut bajet aku awal2..
huhu...

tapi aku kurang senang ler dengan layanan cik rohani nih kat aku...
die kate...
"awak ingat awak kaya sangat ke nak mintak banyak2 nih?"
uik..terkejut aku...
ape lak kaintan kaye ke tak..
aku dengan budu nyer tanye ler...
"kenape pulak?"

die cakap ler..
"awak tau tak, setiap satu sem, awak bayar bape untuk aktiviti?"
aku memang tau ler..bayo rm100 untuk 1 sem.. untuk degree.. untuk dak diploma, rm50..untuk tabung pembangunan pelajar..hoho...
aku jawab ler "tau"..

die cakap lagik..
"ha..dah tau bayar rm100 je untuk 1 sem, tak kan nak mintak banyak2 bajet camnih, lainlah kalau awak KAYA (die tekankan mase sebot nih) awak bayar lebih untuk 1 sem, baru dapat lebih!!"

uik...terkejut aku dengan statement die...


sindiran...aku memang terase!!! tersentap!!!
dalam hati aku nak je jawab...
"kalau saye kaye, saye tak belajar kat UiTM nih, nun luar negara dah tempat saye"
tapi aku sebagai seorang student, aku kene berhemah sikit...
so, aku pendamkan je la...
aku memang pantang kene marah ngan orang..
aku tak suke!!!
aku jenis panas baran jugak..huhu...
tapi nasib baek aku leh control diri aku..huhu...

aku jawab ler
"bajet ni arahan daripada TY"..TENGKU YUSOFF a.k.a PENGARAH KAMPUS..
die yang soh saye letak bajet tinggi2..."


then die kate ler..
"saye tak peduli...awak kene ubah balik bajet awak nih"
"paling banyak saye bagi kat awak, rm100 sorang"
uik...
nak kate aku tak mention TY, aku mention..
ke die tak perasan..
trip tuh under sape sebenonyer..
huhu...

tak sangka lak, aku kene marah kaw2 ngan cik rohani nih..
huhu...


dalam hati aku...orang kate, die ni andartu..
memang perangai andartu camni ke??
marah2 tak tentu pasal??
(aku dah wat andaian yang buruk dah)
soryy ye..tak sengaje...

pastu aku try ler tanye pulak..
"tapi kan, kenape dak kelas B course kami dapat bajet banyak ye?"
(dengan hemah nyer aku tanye)
sebab dak B dapat rm150 per head..
dieorang pergi SABAH..

pastu cik rohani leh lak jawab..
"sebab dieorang pergi BORNEO!!"

UIKS...TERKEZUT GAK AKU...

kew die nih tak penah amik geografi dulu2...aku bermonolog sendirian...
tak tau SABAN n SARAWAK terletak dalam kepulauan BORNEO???
adoiyaii..parah2...


aku jawab ler..
"eh, SARAWAK pon BORNEO gak"
pastu die jawab...
"dieorang pergi banyak tempat...
dari sabah sampai Miri,Sarawak..."

uik..melampau...
orang bajet tinggi pergi banyak tempat, leh pulak dapat bajet tinggi jugak...
kate a
ku dalam hati...

pastu die cakap ler
"saye ni sebagai pemegang amanah duit student...kalau saya bagi awak lebih seperti yang awak mintak nih, ibarat saye dah melanggar amanah!!!" sebab nyer awak sume bayar rm100 je untuk 1 sem...kalau saye bagi lebih dari rm100, ibarat saye dah bagi duit student lain kat awak jugak...ini dinamakan langgar amanah..saye tak nak di soal di akhirat kelak... so, awak akan dapat rm100 je, tak lebih takkurang... berpandukan dengan ape yang kamu sume bayar setiap sem"

uikss...
berceramah lak die ngan aku kate aku dalam hati..huhu..

aku nak je jawab camnih
"cik, kalau nak di kira, kami dah belajar kat UiTM nih 5 semester... setiap semester kami bayar RM100... So, total sume RM500 d
ah...kalau nak di kira tak sume budak kelas saye pernah pergi trip2 sebegini...so?? ke mane pergi duit2 kami sebelum nih???? kalau cik tak nak langgar amanah n tak nak di soal di akhirat kelak, pulangkan balik duit2 kami"

wkakakakak..kejam t
ak ayat aku tuh..
nasib baik aku tak cakap..
sebab aku masih menghormati orang yang lebih tua...
sebab die sebaya mak aku..hoho..

sebab memang tak adil la...kalo ye pon tak mau bagi..tak payah la ungkit2 pasal amanah ler ape la...sebab tak sume duit yang kami pernah baya before2 this kami gunekan sepenuhnyer..duit tu duit pembangunan pelajar.. so, why not, kami sebagai pelajar guna duit tuh..hoho..

pastu die cakap..
"awak bawak balik proposal nih, kurangkan bajet.."
pasal tentatif aku pon kene marah..
aku letak bertolak kul 8 pagi dari dungun ke k.l..
die kate, jangan harap dapat bajet sarapan pagi kalo nak bertolak kul 8 pagi...
uikss...cam pelik je aku...
die kate..
"kalau kamu bergerak kul 7 pagi, baru dapat duit untuk sarapan"
uiks...cam pelik jek...
before2 this aku banyak je ikut trip..
bertolak kul 2 petang...
still dapat rm45 kalau pergi 3 hari..
rm15 for one day...

camner la pulak aku bertolak kul 8 tak leh pulak??
adoiii..parah2 cik nih..
huhu..

then, aku tuka je la dalam proposal tuh..
letak kul 7 pagi bertolak..
wkakakak.....
ha..dapat balik duit untuk sarapan...
hohoho...

pastu aku kuar dari bilik die dengan perasaan yang marah+geram n macam2 lagik..huhu...
masuk je kelas ustaz..CTU (Hubungan Etnik), aku sonyap jek..
malas nak gelak2...
gelak pon gelak plastik je aku...
dengan otak berserabut n segala..huhu...

tapi ustaz nih menyebabkan aku tergelak beso gak akhirnya...
sebab die memang suke wat lawak n salu sakat aku dalam kelas..
sape tak kenal USTAZ WAHAIRI...


so, aku kene betolkan balik proposal tuh...
mengong punyer cik rohani..
ekekekek...
takpe, die tak bace blog aku..
leh la aku kutuk die kaw2...
wakakakkaka



















2 comments:

Someone Left The Flake Out In The Rain said...

hai adik...

1st of all, akak pun xstudent dungun, DBS (2002-2005) n BBA OM. Tp akak wat OM 1 sem jer. Pastu msk sem ke-2 (mid year 2006) sbulan pastu akak dpt offer program logistics kt kampus induk shah alam. Nama2 yg adik mention (lecturer & staff akak kenal, especially TY, he is a great person)

Tang bajet tu biasa la, mmg kene demand tinggi melangit, sal nanti dorang cut jugak.....

All the best to u especially exam kali ni....sem dpn wat practical tau, jgn duk nyambung kt dungun lak...

Someone Left The Flake Out In The Rain said...

hai adik...

1st of all, akak pun xstudent dungun, DBS (2002-2005) n BBA OM. Tp akak wat OM 1 sem jer. Pastu msk sem ke-2 (mid year 2006) sbulan pastu akak dpt offer program logistics kt kampus induk shah alam. Nama2 yg adik mention (lecturer & staff akak kenal, especially TY, he is a great person)

Tang bajet tu biasa la, mmg kene demand tinggi melangit, sal nanti dorang cut jugak.....

All the best to u especially exam kali ni....sem dpn wat practical tau, jgn duk nyambung kt dungun lak...