BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, April 29, 2009

kenangan zaman sekolah rendah..

ni aku takdak koje da... tak tau nak watpe..aku layan la blog nih..haha... teringat lak zaman2 sekolah rendah dulu...hehe...ni nak cite kesah aku mase sekolah rendah dulu... nanti2 aku cite pasal sekolah menengah laks key....hakhak...

zaman sekolah...??? satu zaman yang tak akan aku lupekan seumur idop aku...pergh.... hehe.... sepanjang aku bersekolah aku dah bersekolah kat tiga sekolah... SRK Abang Ali Sibu, SK Tabuan Kuching, n SMK Bandar Kuching No.2... kat SRK Abang Ali Sibu, aku sekolah takat darjah 3 je kat situ... then aku berpindah kat Kuching, umah nenek belah ayah aku.. sambung lak kat SK Tabuan.. sampai ler aku darjah 6.. then aku sekolah lak kat SMK Bandar Kuching No.2.. kat sini aku sekolah dari form 1 sampai ler aku uppper 6... pergh,...lame giler aku sekolah kat sini... sayang seyh aku nak tinggalkan sekolah nih... sampai majoriti cikgu kat situ kenal aku... hekhek.... pasal tadika lak, aku tak masuk tadika dulu2... aku terus masuk darjah 1 jek... advance tak aku? muehehehe....


aku ingat lagik mule2 aku masuk darjah 1... mule2 aku di letakkan dalam kelas 1 Merah (kelas dak bijak)...sekolah SRK Abang Ali nih gune kaler2... merah dak bijak, second bijak kuning, third biru n paling vunguks hijau.. hahaha.... first day aku masuk aku di letakkan ler dalam kelas bijak nih... untuk pengetahuan korang, walopon aku tak masuk tadika, bukan bermaksud aku vunguks...haha...sebab aku mase tuh dah leh membaca, mengeja, mengira sume..sebab aku belajo dengan akak aku...akak aku tua setahun jek dari aku... huehuhee.... then kisah nyer bermula camni...

first day aku masuk kelas tuh, guru kelas aku tanye la asal usul kitaorang, dari mane... dulu tadika kat aner... sume la jawab..then bile die tanye aku..aku kate la aku tak masuk tadika...sian giler aku... aku pon ase cam aku jek pelik arituh...aku ingat lagik..cikgu tu tanye, "awak reti bace? ngeja? nulis? ngire??" aku jawab ler aku reti..(memang aku reti pon mase tuh) then cikgu tuh pon wat muke cam tak puas ati jek ngan aku... mesti die tak caye aku..dalam ati aku, aku cakap ler....ape la cikgu tuh..aku nih dak2 mane reti nipu2..hahaha...da beso gedabak camni baru ler aku reti nipu2..haha...

korang nak tahu tak, betapa kejam nyer cikgu tuh... pas die dengar aku tak masuk tadika tuh..die anggap ler aku dak2 vunguks... huhu...lepas mase rehat, die cakap ler kat aku, "awak kemas barang n beg awak, cikgu nak anta awak ke kelas lain" perghhh... mase tuh kan aku ala2 vunguks ler jugak cket..aku pon ikut jek... aku pon pelik, die kate aku kene pindah kelas... die masukkan ler aku kat kelas Hijau tuh... kelas vunguks tuh..whahahaha.... aku pon ikut jek..kalo aku tau n da beso mase tuh, aku bantah jek cakap cikgu tuh..haha...ni tak, aku ikut jek,.. aku kan dak baik mase tuh..hehe...sebenarnyer, aku masuk kelas merah tuh sebab guru besar tuh kenal mak aku..sebab akak n abang2 aku sume sekolah kat situ... so, die masukkan la aku kat kelas merah tuh,..sebab die tau aku da reti sume tuh...sebab aku dulu memang tak nak gi tadika... degil gak aku dulu...aduyai....haha....

ha..berbalik kepada cite tadik... hurm... 1 hai tu aku duduk ler kat kelas Hijau tuh.. before mak aku balik pagi tadik, mak aku pesan, jangan gi mane2 kalau nak balik nanti..tunggu sampai abang aku datang jemput...die soh aku dok je dalam kelas sampai ler abang aku amik.. so, aritu aku dok je la dalam kelas tuh tunggu abang aku... lame giler aku tunggu...akak aku yang darjah 2 tu pon tak datang jenguk aku...aku pon pelik.. upe2 nyer akak aku n abang aku tuh tunggu aku kat kelas merah..dieorang pon pelik nape aku takde kat kelas tuh..whahahaha.... dieorang tak tau lak adik kesayangan dieorang nih kene pindah kelas..whahaha.... nasib baik ler aku kuar jenguk2 kat pintu, tengok2 abang aku tengah tunggu aku depan sane.. aku pon pegi la kat dieorang.. aku kate la, aku da kene tuka kelas.. aduyai...vunguks nyer aku mase tuh... ase cam lawak pon ade...whahaha....

seminggu aku kat dalam kelas Hijau tuh..aku dapat le gak kawan2... then cikgu pon baik2 jek layan..sebab kelas tu ala2 kelas peralihan..whahaha.. dalam mase seminggu tuh, cikgu kelas tu pon perati jek aku..aku reti bace, nulis, ngeja, ngira sume.. then die pon kate kat aku..die nak pindahkan aku ke kelas lain..whahaha.. aku pon pelik la... die kate aku kene masuk kelas Merah (kelas dak bijak tuh ler) whahaha.... hurm...aku pon nak kate ape kan..aku ikut jek... cikgu kelas merah tu pon pelik ngan aku.. nape la aku yang die buang kene anta balik..hahaha.... pastu cikgu tu explain ah dengan die... then die trime la aku balik... tapi aku ase memang cikgu ni jahat ler...aku ingat lagik name die..cikgu Aminah..huhu... haha... aku ingat lagik mase penyampaian hadiah hujung tahun, aku dapat no.2 dalam kelas... then die leh kate lak.. "awak tak payah datang mase penyampaian hadiah..saye dah soh orang lain amik kan adiah untuk awak" upe2 nyer die soh anak sedare die amik kan..anak sedare die same kelas aku... ingat lagi name die rodziah..hoho...aku pon tnye le kenape..die kate " saye cakap tak payah, tak payah ler" dah ler die garang aku pon takot ler nak tanye lagik..aku pon senyap jek... then mase penyampaian adiah tuh, aku tak pegi pon..mak aku heran ler..aku dapat no.2 nape aku tak gi..aku kate ler cikgu tak bagi pergi..whahaha... vunguks giler..haha... tapi lepas penyampaian adiah tuh, die x bagi pon aku adiah yang sepatutnyer aku dapat... hurmm..aku pon tak kesah ler..sebab adiah die buku2 jek... tak mati pon aku tak dapat adiah tu..hohoho....

sampai darjah 3 aku kat sekolah SRK Abang Ali Sibu nih... then aku pindah lak ke Kuching... masuk sekolah SK Tabuan... jumpe lagik Guru Besar sekolah lame aku.. dulu mase aku darjah 2, die pindah kuching..tak tau lak akan jumpe lagik..hehe... then die tengok aku n akak aku..die letak la aku kat kelas dak bijak jugak... kelas orkid.. kat SK Tabuan ni lak gune name bunge..ingat lagik aku..hehe... orkid dak bijak, cempaka second, thord mawar, fourth teratati n last sekali kenanga... hehe.... kat sini aku mule2 macam dak sumbung jek (kawan2 aku yang kate)... haha.. sebab nyer environment yang baru, aku tak tegur pon dak2 kelas aku..aku wat bodo jek..whahaha... aku ngan akak aku dengan dunia kitaorang sendirik..hahaha.. then da lame2 baru la kitoarang leh sesuaikan dirik..hehe...


ingat lagik aku sekolah kat SK Tabuan nih..sekolah die sekolah kayu jek... tak jauh dari umah nenek aku.. ingat lagik, mase time rehat aku n akak aku jalan kaki balik umah, semate2 nak makan..haha... sekolah ni takde gate..so, bebas nak kuar... haha...kul 10 aku n akak aku balik la sekolah..haha..best giler... then mase cuti sekolah hujung tahun, ingat lagik aku..mase tuh nenek sebelah ayah aku meninggal... sedih ler..tapi mase tuh aku macam x ngerti ape2 lagik..so, cam biase jek la..hohoho... Tak lame selepas die meninnggal, sekolah aku lak terbakar... aduyai...ingat kan leh cuti lame2...tapi upe2nyer sekolah baru ade.. memang la sekolah baru die ade..sekolah batu..tapi tak leh gune lagik...kan before this sekolah kayu jek... ade orang sabotaj kot..ke mamat2 hidu gam bakar sekolah tu... so, indirectly, sekolah baru tuh terpakse la di gunekan... best...masuk sekolah baru..hehehe.....sekolah baru ni pon tak ler jauh jugak dari umah nenek aku... tapi tak leh la nak jalan kaki balik,...whahaha....


hurm...tu je la kesah yang aku nak kongsi ngan korang..hehe... nanti aku pos lak pasal sekolah menengah aku.. then bile aku masuk U gak...hehe..korang tunggu jek la kesah aku ek... aduyaii.... haishhh...nak kate aku takde keje, ade 1 test menanti aku isnin nih...whahaha...sempat lak aku layan2 blog nih..hahaha




3 comments:

yielespaul said...

wooo... terkedu i baca u... hik3..

yielespaul said...

wooo... cm2.. best2.. hik3.

abby said...

napew lak terkedu?? pelik2...hehee