BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, February 20, 2009

Kampung Budaya Sarawak... (Sarawak Cultural Village)

haa... aku nak promote salah satu tempat menarik kat SARAWAK... "Kampung Budaya Sarawak" or "Sarawak Cultural Village"...
kalau korang pegi sarawak... kowang datang ah kat tempat ni ek... kan sarawak terkenal dengan pelbagai etnik... so, kat sini korang leh tengok bermacam-macam etnik yang adee... korang pon leh tengok budaya setiap etnik macam mane... kebanyakan pelancong yang datang ke sarawak, mereka akan pergi ke tempat ni.... (cehh.... cam promoter lak aku nih) hehe....













Kampung Budaya ni terletak kat kaki bukit Santubong..la.... Gunung Santubong tuh ah... dari tempat ni, kowang leh tengok gak, pemandangan Gunung Santubong tuh... kalau dari bandar Kuching, jaraknyer lebih kurang 45 minit je ah perjalanan.... kalo drive slow, memang lagi lambat dari ni ah nak sampai sane.. eheh..... aku tak pasti lagi bape bayaran masuk kat Kampung Budaya ni.. sebab aku lame dah tak pergi even aku duduk kat sarawak ni... hahaha.... last skali aku pergi tahun 1999....mase tu, bayaran cume rm10.. tapi die ade student price gak.. dah sepuluh tahun aku tak pergi.. tak tahu cam ner skarang... haha.... hujung tahun ni aku pergi sini... nak bawak roomate aku nih... pa'e n sarah... hahaha.... okey2... sambung balik cite... eheh...


Kampung Budaya ni leh di katekan sebagai "kehidupan muzium di Sarawak". Sebab, kalau korang masuk kat Kampung Budaya nih, korang akan dapat tengok macam mane kehidupan setiap etnik di Sarawak... macam, melayu, cina, iban, bidayuh, penan, dan macam-macam lagik... kan sarawak kaya dengan etnik... tak silap ade 27 etnik kat sarawak nih.. (aku tak kaji sepenuhnyer lagi) hehe..dalam kampung budaya ni, dalam setiap rumah, terdapat setiap etnik yang duduk di dalamnyer... dieorang siap pakai pakaian tradisional masing2 lagik.... hehe.....

kat sini terdapat rumah-rumah etnik seperti rumah melayu, iban, melanau, cina, dan macam-macam lagik.... ikorang leh masuk je mane2 rumah yang ade.. dalam rumah tu, korang akan leh tengok kehidupan dieorang mcama mane.. ha.... bagi yang selalu tanye aku "rumah panjang" tu ape... kat sini ade gak rumah panjang.. korang akan leh tengok sendirik...camner rupe rumah panjang ni... n korang leh tengok "tengkorak" yang korang salu tanye aku tu... hehe.... sebab dalam rumah panjang dieorang kan ade letak tengkorak.... tengkorak tu melambangkan kekuatan dieorang ler..zaman dulu2 ah...
lagi satu, kalau korang masuk rumah ni, kowang akan di hiburkan dengan tarian tradisional dieorang.. kalo korang nak juin menari skali pon boleyh... hahaha....



setiap rumah yang ade kat sini berbeza-beza tau... tak same... dr segi design n etc... kalau korang masuk rumah orang melanau... pergghhh.... tinggi giler tangga... sape yang gayat tuh, tak tau...ayoyoyoyo... hehe...






selain tuh, korang leh gak amik2 gamba.... bagi sape yang suke mencapap (stand for "mencari publisiti) amik gamba ah...haha... ramai photographer antarabangsa datang sini amik gambar... sebab pemandangan cantik kan... (dieowg sendiri yang cakap, aku tulis je ni) hehe....










ha..satu lagi, yang salu tanya aku pasal "sumpit"... haha... kat sini pon korang leh menyumpit... haha.. =p
bile korang merayau-rayau kat dalam kampung budaya ni, korang akan tengok ade mamat pakai "cawat" pegang sumpit... nanti korang cakap ah "bang, saye nak try menyumpit boleh? " hahaha... nanti die akan bagi ah korang try... hehe....






kat sini pon korang leh tengok cara-cara pembutan kuih-kuih tradisional setiap etnik... dalam setiap rumah yang korang masuk nanti, dieowg akan tunjukkan ape kuih tradisonal dieowg... cam kuih jala, kuih bahulu, dan macam2 lagi... cina pon ade gak kuih dieorang... (aku lupe name kuih tuh, kaler merah..) huhu....



kalo korang nak gi sini, bajet ah 1 hari untuk korang jalan2 dalam nih... haha... sebab kawasan ni beso... luas.... sape2 yang memerlukan bantuan tour guide, sile2 ah panggil aku jadik tour guide kowang... ehekss..... ade ape-ape pertanyaan sile ah tanye aku erk... heheh

5 comments:

Ariff Kamal said...

Bila nak ajak sy p sana ? Kalau OPEMS wat prgram lawatn ke sana ok gak kann..

abby said...

nak ker?? meh ah g hujung tahun ni... hehe

myfath.com said...

hehe.. orang semenanjung ke charge lbih skit...

abby said...

whahaha...x leh charge lebih... kan en arif kan..whahaha

myfath.com said...

tak charge lebih pun.. kena gak. hehe 65 pe.. selamat aritu aku pakai paspot opis orang.free ar..